Nogometni klub Serdica Kleparstvo Šinko
Nogomet ni samo igra, je način življenja!
NOGOMETNI KLUB SERDICA KLEPARSTVO ŠINKO

Zgodovina

V nedeljo, 21. aprila 1974, se je ob 14. uri v prostorih gasilskega doma v Serdici zbralo 40 ljudi na zbor z namenom, da ustanovijo nogometni klub. Predsednik delovnega predsedstva Jože Felkar je prisotnim obrazložil, da je namen zbora ustanovitev nogometnega kluba, kar je bila že vrsto let želja vseh mladih v Serdici in bližnji okolici in kar je bila tudi glavna tema razgovorov na vseh sestankih mladinske organizacije. Obrazloženi so bili vsi pogoji za ustanovitev nogometnega kluba in vsi prisotni so se z njimi strinjali. Tako so ustanovili Nogometni klub SERDICA in za predsednika izvolili Karla Horvata.

NK SERDICA je bil prvi klub v tem kraju, ki je ponesel ime svojega kraja daleč po Sloveniji. Po uvrstitvi v 1. MNL so se začeli vrstiti uspehi v pokalnem tekmovanju.

Leta 1994 se je tako NK Serdica uvrstil v šestnajstino finala pokala NZS in se na domačem terenu pomeril s soboško Muro, ki je bila pred zgodovinskim prvim nastopom v evropskih pokalih. Vse to je botrovalo najvišjemu številu gledalcev, kar se jih je kdaj zbralo na tekmi v Serdici. Prodano je bilo okrog 1000 vstopnic, je pa realno število gledalcev bilo še višje. Gostje seveda presenečenja niso dovolili in so zmagali z 10-1. Gol za domače je dosegel Emil Kovač. Reportaža s tekme v Serdici je bila predvajana tudi v športnem pregledu na TV Slovenija.

Na naslednji podvig je bilo treba čakati tri leta, ko se je NK Serdica v šestnajstini finala pokala NZS v gosteh pomeril z ekipo NK Triglav Kranj. Rezultat je bil 8-0 za domače, vendar to ni moglo pokvariti razpoloženja ekipi NK Serdica.

Petnajst let pozneje, torej 2009, se je našemu klubu v pokalu spet nasmehnila sreča. Uvrstili smo se v finale pokala MNZ, kjer je čakala ekipa ND Mura 05. Prvi polčas se je končal s presenetljivim izidim 1-1, potem ko je za vodstvo domačih poskrbel Drago Horvat. V nadaljevanju so gostje zadeli še dvakrat in to je bil tudi končni izid.

NK Serdica se je kljub porazu uvrstil v predkolo pokala Hervis, kjer pa je po dokaj izenačeni borbi z mariborskim Železničarjem v drugi polovici drugega polčasa popustil in izgubil z 8-4, potem ko je bilo v polčasu ugodnih 2-1 za NK Serdica. Za NK Serdica so zadeli Arsim Isufi, Drago Horvat, Kodrič avtogol in Andrej Turza.

Ekipa, ki je nastopila v predkrogu šestnajstine finala pokala Hervis v Mariboru proti Železničarju.
Stojijo z leve: Lang (kapetan), Svetanič, Skledar, Isufi B., Fartek J.
Čepijo z leve: Rogan, Isufi A., Horvat, Flisar, Šinko, Fartek  K.
 

V sezoni 2013/2014 je NK Serdica dosegel največji uspeh v svoji zgodovini – 1. mesto v 1. MNL Murska Sobota in uvrstitev v 3. SNL Vzhod, kjer pa se zaradi objektivnih razlogov žal ni uspel obdržati dlje kot eno sezono.